ANI-ZOO

Huisdieren maken ons echt gelukkig


Huisdieren maken ons echt gelukkiger. Ze zorgen voor een betere mentale gezondheid en minder stress.

Onderzoekers van drie Britse universiteiten - Manchester, Liverpool en Southampton - hebben meerdere onderzoeken naar huisdieren beoordeeld. Ze analyseerden zeventien internationale papers en bekeken hoe groot de impact van een huisdier op de mens is.

In elke paper kwam de intense relatie tussen eigenaar en huisdier duidelijk aan bod, zonder uitzondering. Alle baasjes die in de zeventien onderzoeken werden beoordeeld, zeiden dat hun huisdier hen emotioneel hielp om te gaan met het dagelijkse leven, vooral in een crisis.

§  Uit de studies blijkt dat omgaan met huisdieren een kalmerend effect heeft. Dat is omdat mensen van nature het gezelschap zoeken van bepaalde andere levende wezens om makkelijker te overleven. Denk bijvoorbeeld aan honden om te helpen jagen. In de hedendaagse tijd kunnen dieren wegen openen voor persoonlijke groei en de ervaring van onvoorwaardelijke liefde bieden.

§  Niet alleen subjectieve gevoelens van stress worden verminderd door huisdieren. Studies hebben aangetoond dat dierentherapie ook objectieve stressmetingen zoals hartslag en huidtemperatuur kan beïnvloeden.

§  Omgaan met huisdieren heeft ook een positieve invloed op de mentale gezondheid. Tijd doorbrengen met en zorgen voor dieren geeft ons een goed gevoel. Daarnaast zou therapie met dieren goed zijn voor mensen met angststoornissen, psychoses en mentale aandoening. Een studie bij 230 patiënten heeft aangetoond dat één sessie met een huisdier al angst kan reduceren.

§  Ook patiënten in een ziekenhuis of ouderen in een rusthuis zijn er beter aan toe na een bezoek van een huisdier. De dieren zorgen namelijk voor een beter humeur en minder eenzaamheid.

Bron: Het Belang Van Limburg

 
© Copyright 2024 | ANI-ZOO | Realisation: Abusol | Sitemap | All rights reserved