ANI-ZOO

Goed nieuws voor opleiding reddingshonden door toekenning van een aparte erkenning


Reddingshonden gered met aparte erkenning


Dierenminister Ben Weyts maakt het makkelijker om in Vlaanderen interventiehonden op te leiden voor de politie en het leger. Er komt een aparte erkenning voor de opleiders van onder meer patrouillehonden, detectiehonden en reddingshonden. Zo stuiten deze opleiders niet langer op onnodige obstakels en vinden bijvoorbeeld politiediensten sneller een geschikt dier. “Deze dieren redden levens”, zegt Weyts. “De opleiders verdienen deze erkenning”.
De politie, het leger en private bewakingsfirma’s ondervinden op dit moment problemen om op een legale manier interventiehonden te kopen. Dat komt omdat er tot nu toe geen apart statuut is voor de opleiders van deze interventiehonden. Deze opleiders vallen tot nu toe onder de categorie van kweker-handelaar, wat onder meer inhoudt dat zij zelf elk jaar ten minste 10 nesten moeten kweken. Maar de opleiders van interventiehonden willen helemaal geen dieren kweken: het is voor hen belangrijk om te kunnen kiezen uit de meest geschikte honden van enkele maanden oud.
Dierenminister Ben Weyts zorgt nu voor een aparte erkenning voor de opleiders van interventiehonden. Zo worden onnodige obstakels uit de weg geruimd voor de opleiders van patrouillehonden, bewakingshonden, reddingshonden en detectiehonden die onder meer drugs, explosieven en vermiste personen opsporen. Het wordt zo veel eenvoudiger om in Vlaanderen interventiehonden op te leiden voor de politie, het leger en de private bewakingsfirma’s. Honden worden op steeds meer manieren ingezet. Zo werden er eerder dit jaar speurhonden opgeleid om het coronavirus te herkennen.
“Een eigen statuut kan rekening houden met de zware selectie en de maandenlange opleiding die nodig zijn voor de opleiding van interventiehonden”, zegt Weyts. “Voor de opleiders vallen er nu veel kopbrekens weg. Zo kan alle aandacht in de toekomst gaat naar goede zorg en opleiding van de interventiehonden”.
Contact: Michaël Devoldere, woordvoerder Ben Weyts, 0484/14.08.19

 
© Copyright 2023 | ANI-ZOO | Realisation: Abusol | Sitemap | All rights reserved