ANI-ZOO

Wat is Giardia


Wat is Giardia?

Giardia duodenalis (ook Giardia intestinalis of Giardia lamblia genoemd) is een wereldwijd, veel voorkomende ééncellige parasiet van mensen en dieren, waaronder honden en katten. De parasiet komt vooral voor als er veel dieren bijeen gehouden worden zoals in kennels, dierenwinkels en asielen, maar wordt ook frequent bij particulieren aangetroffen.

Epidemiologie

De parasiet kan worden overgedragen door opname van cysten via coprofagie (opeten van ontlasting) of fecaal besmette grond, voedsel of drinkwater. Opname van slechts enkele cysten kan een infectie veroorzaken.

Klinische tekens

De meeste Giardia infecties verlopen asymptomatisch, zonder klinische tekens.

Bij hoge infectiedruk kan klinische giardiose ontstaan. Klinische giardiose komt vooral voor bij jonge honden. De voornaamste ziektetekens zijn chronische diarree (vaak vettig en/of slijmerig, soms met een beetje bloed). Deze klinische tekens komen vaak intermitterend voor, met afwisselend diarree en normale stoelgang. De algemene toestand van de dieren blijft meestal goed.

Diagnose

Giardia infectie kan worden vastgesteld door fecesonderzoek van honden en katten met symptomen. Positieve resultaten moeten geïnterpreteerd worden in samenhang met de klinische symptomen. Klinisch gezonde dieren kunnen positief testen, maar hebben geen behandeling nodig.

Diagnostiek moet herhaald worden bij dieren waarbij de klinische symptomen niet zijn verbeterd (bv. diarree die blijft duren) of als de dieren hervallen (terugkerende diarree).

Als het dier is behandeld en Giardia wordt niet meer aangetoond terwijl de verschijnselen persisteren, dan wordt verder onderzoek geadviseerd naar mogelijke andere oorzaken van de diarree.

Behandeling

Behandeling wordt geadviseerd als dieren met klinische verschijnselen van giardiose positief testen op Giardia.

Een behandeling met fenbendazole (50 mg/kg per os) gedurende 3–10 dagen of met metronidazole  (50 mg/kg per os) gedurende 5–7 dagen is aan te bevelen.

Controlemaatregelen

Bij dieren met klachten kunnen de achterhand en achterpoten worden gewassen met chloorhexidine-shampoo om cysten van de haren te verwijderen.

Een vezelarm, goed verteerbaar dieet helpt bij de bestrijding van diarree tijdens de behandeling. Het dieet moet weinig koolhydraten en veel eiwit bevatten om snelle groei en vermenigvuldiging van Giardia te voorkomen.

Bestrijding van cysten in de omgeving kan door kennels te reinigen en na drogen te desinfecteren met natriumhypochloriet oplossing, chloroxylenol of quaternaire ammoniumverbindingen. Ligkussens moeten worden gewassen bij minimaal 60°C. Hygiënische maatregelen verminderen aanzienlijk het risico op recidieven.

Zoönose

Het risico op overdracht van hond en kat naar de mens is erg klein. De specifieke Giardia-genotypes van deze dieren worden zelden bij de mens aangetroffen.

Voor verdere informatie, zie www.esccap.eu/uploads/docs/ui8lsekh_1045_ESCCAP_Giardia_Fact_Sheet_Dutch_v4.pdf